Резолюції 28-го з’їзду ВСЦ ЄХБ

CТВЕРДЖЕННЯ ОСНОВ, ЗВЕРНЕННЯ ДО ЦЕРКОВ ЄХБ І УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

Cтвердження основ “Все Євангеліє усьому світу”

Спасіння по благодаті через віру і прийняття викуплення у Христі є найдорожчим подарунком люблячого Бога. Ми шануємо Бога через прийняття Євангелія і виявляємо нашу вірність через проголошення Благої Звістки усім людям.

Спасіння є вічним задумом Бога, який цілковито і повністю зосереджений і звершений у Христі Ісусі. Ми пізнаємо Бога через Христа, тому і наше богослов’я є христоцентричним. Христос є істина. Наше богослов’я, благочестя, посвята, поклоніння і служіння зосереджені у Христі Ісусі.

Бог є любов, Христос помер за усіх, тому ми проголошуємо спасіння усім людям. Смерть і воскресіння Христа назавжди змінили стан речей у нашому світі, який після Адама був відданий гріху. Йому належить всяка влада на небі і на землі. У спасінні, звершеному Христом згідно суверенної волі Бога, відкривається нове життя для усього Божого творіння. Воно починається зі спасіння людей і завершиться оновленням усього створеного Богом. Новий день настав, сьогодні день спасіння! Ми віримо, що на кожному місці, де проповідують Слово Боже, кожна людина, без винятку, має можливість почути, увірувати і прийняти Слово про примирення з Богом.

Церкві доручено Євангеліє благодаті Божої і Божого спасіння, тому її найголовніша місія і завдання – проголошувати Євангеліє. Церква живе Великим дорученням і місією. Будь-яке неповне, однобоке, або викривлене розуміння Бога, Його відвічного задуму про спасіння веде до неповного, викривленого або навіть спотвореного богослов’я. Як наслідок, – завдається шкода, або навіть руйнується благовістя. Віруючі «приватизовують» спасіння і зосереджують увагу на богословських суперечках, які ведуть до поділень і роблять Церкву малоефективною в проповіді Євангелія для спасіння грішників. Втрачається пристрасть до того, аби навертати ще неспасенних. Церква втрачає своє покликання.

Ми віримо, що правильно сприйняте біблійне вчення про любов Божу і спасіння не лише лягає в основу вірного вчення та веде до правдивого духовного зростання у Христі, а й постійно спонукає християн до активного проголошення Євангелія спасіння усім людям. Ми знаємо час, в який ми живемо і звершуємо працю заради поширення і ствердження Божого Царства. В часи даної Богом свободи головна увага Церкви повинна зосереджуватися не на богословських суперечках про спасіння, а на благовісті! Ми не сприймаємо богослов’я, яке зміщує акценти з виконання Великого доручення і нівелює виконання місії Церкви.

Закликаємо усіх служителів, церкви Братства і усі наші навчальні заклади триматися пріоритетів, визначених Головою Церкви – Христом. Його Слово і Його завдання, а не інтереси окремих богословських течій чи шкіл, повинні бути нашими дороговказами у формуванні віровчення і практики християнського життя і служіння. Власне у цьому ми вбачаємо благословення і успіх церков Братства!


Звернення до євангельсько-баптистських церков “Тепер спасіння ближче до нас”

Ми усвідомлюємо, що сьогодні, як і за часів Нового Заповіту, «жниво велике, а робітників мало» (Мт. 9:37) і значна частина нашого народу, формально сповідуючи християнство, не живе за Христовим Євангелієм. Ми закликаємо пасторів, проповідників, усіх служителів самим звершувати служіння благовістя та надихати членів помісних церков на проголошення Євангелія. Ми радимо залучати якнайбільше молодих людей до посвяти служінню благовістя, особистої місії в професії, організації нових церков та місіонерства. Ми прагнемо, щоб кожна євангельсько-баптистська церква усвідомлювала своє місійне призначення для рідного народу та інших народів світу, «бо тепер спасіння ближче до нас, ніж тоді, коли ми повірили» (Рим. 13:11).

Ми, делегати з’їзду, звертаємо особливу увагу на молоде покоління в наших церквах. Ми визнаємо, що молодь – це не майбутнє наших церков, це активна та дієва частина нашого церковного сьогодення. Ми закликаємо всіх служителів та зрілих членів церкви стати наставниками задля духовного розвитку молоді та залучення її до відповідального служіння Богові та суспільству.

Ми закликаємо церкви заохочувати молоде покоління одержувати якісну освіту, ставати професіоналами в різних сферах суспільного та церковного життя, щоб брати на себе відповідальність та бути прикладом для оточення в біблійній робочій етиці та фаховому ставленні до будь-якої справи.

Розуміючи розділеність сучасного світу та відсутність чи ігнорування будь-яких авторитетів, здатних впливати на церкву, закликаємо усіх відповідальних служителів об’єднуватися навколо непомильного і авторитетного Божого Слова, євангельсько-баптистських принципів і цінностей служіння. Ми закликаємо плекати братерську єдність та взаємоповагу у стосунках між служителями, зберігаючи «єдність духа в союзі миру» (Еф. 4:3). Ми приймаємо співіснування різних форм богослужіння, яке надихає і збудовує, де центром є Слово Боже і поклоніння Спасителю. Із вдячністю Господу Ісусу ми усвідомлюємо себе частиною всесвітнього євангельсько-баптистського братства. Особливу братерську спорідненість ми пережили в останні непрості часи в Україні. Ми дякуємо усім церквам та об’єднанням як в Україні, так і за кордоном, які прийшли на допомогу людям і громадам, що опинились у складних життєвих обставинах, викликаних зовнішньою агресією в Криму та Луганській і Донецькій областях. Ми дякуємо Богові за вашу духовну та моральну підтримку, за пожертви та різноманітну гуманітарну допомогу.

Ми стурбовані фактами переслідування протестантів на окупованих територіях та не перестаємо молитися про наших братів і сестер. Ми просимо Божого захисту та підтримки для вас. Ми віримо, що Всемогутній і люблячий Бог проведе Свою церкву через всі ці випробування та зробить сильнішою для Себе і Своєї слави.


Звернення до українського народу та його очільників “Пора вже нам від сну прокинутися”

«Отже, ви знаєте час, що пора вже нам від сну прокинутися» Римлян 13:11

Звернення апостола до християн Риму, тодішньої столиці усього цивілізованого світу – це заклик до необхідності, прийнявши виклик часу, з тверезим розумом взятися до відповідального діяння.

Ми, євангельські християни-баптисти, свідомі того, що всупереч застережливим урокам історичної спадщини, українське суспільство перед лицем війни та анексії зберігає розділеність, розірваність, роз’єднаність минулим, мовою, політичними, культурними та релігійними вподобаннями.

Визнаємо нерозумним і неприпустимим такий сліпий сон у час військової агресії. Звертаємося до українського народу та його політичних, культурних, наукових, бізнесових і релігійних авторитетів – візьмімо відповідальність шляхом взаємного примирення та прийняття. Найперше нам потрібна єдність у відповідальності за дотримання принципів верховенства права, виконання законів та неупередженого судочинства. Божественна мудрість Святого Письма стверджує, що державна влада зміцнюється і утверджується справедливістю, відсутність якої руйнує державу (Приповісті 16:12).

Нам потрібно взяти відповідальність, щоби шанувати і цінувати найвище Боже творіння – людину, її життя і гідність, та всіляко протидіяти будь-яким проявам зневаги, переслідування та іншим формам дискримінації і насильства за расовими, статевими, релігійними чи будь-якими іншими ознаками. Ми закликаємо усіх свідомих і відповідальних громадян до активної протидії домашньому насильству, аборту як убивству ненароджених дітей, сексуальній розбещеності та розгнузданості. З турботою про молодих та слабких волею людей закликаємо до суворіших законодавчих обмежень щодо паління, надмірно вільного продажу алкоголю і наркотичних препаратів. Вважаємо неприпустимим, що заборонені законом гральні автомати знову повернулися під виглядом лотерей та лото і поширилися по всій Україні. Це збільшує зубожіння і злочинність, призводить до конфліктів і розпаду сімей.

Нам потрібно у єдності взяти відповідальність за розвиток української родини – де чоловік і дружина виховують нове покоління українців у порозумінні, злагоді та любові, в атмосфері прийняття і турботи. Подружня вірність чоловіків і дружин, виховання, засноване на християнських цінностях та всебічній державній підтримці інституту сім’ї стане міцною основою сильної країни. Нам прикро спостерігати, що певна кількість народних депутатів та низка інших центральних органів державної влади підтримують нав’язування і активне просування гендерної ідеології, яка руйнує інститут сім’ї, нівелює національні родинні цінності українського народу, веде до зміни людиною природної ідентичності, яку та отримала від Творця: «І Бог на Свій образ людину створив, на образ Божий її Він створив, як чоловіка та жінку створив їх» (Буття 1:27).

Нам потрібно взяти відповідальність за добробут нашого народу. Це вимагає належної праці органів законодавчої та виконавчої влади, які приймуть осмислені, орієнтовані на розвиток підприємництва закони та зможуть втілити їх у життя країни. Це вимагає ефективної боротьби з корупцією у всіх сферах суспільного життя: органах влади, закладах освіти, охорони здоров’я тощо. Нам необхідно укласти всеохопний суспільний договір, щоб долати корупцію та перемогти корупціонера в собі. Це неможливо без орієнтиру на вічні цінності, прозорості органів влади, гідної оплати праці та активної громадянської позиції.

Український народ – це талановиті й працьовиті люди, які в інших державах швидко досягають добробуту і нерідко підтримують своїх рідних в Україні. Нам важливо усвідомити, що саме ми відповідальні за те, яку країну ми розбудовуємо. Тож докладімо зусиль, застосовуючи серйозні морально-етичні та фахові стандарти і критерії до себе і до представників, які обираються до органів влади, щоб обрати найкращих. Нам потрібно навчитися розмовляти так, щоб розуміти одне одного та домовлятися на рівні сусідів і вулиці, району і міста, області і всієї країни.

Як євангельські християн-баптисти, ми зосереджуємо працю і служіння наших церковних спільнот на морально-духовному розвитку, на поширенні християнських цінностей, на підтримці знедолених, сиріт і слабких. Як свідомі громадяни своєї країни, ми працюємо задля розбудови вільної України і молимося про Боже благословення на кожного українця, про усіх лідерів країни, про те, щоб нам «прокинутися від сну» і разом взятися до праці на спільну користь.

Джерело: baptyst.com


Автор: